Торта с шоколадов ганаш и крем бавария банан или с две думи " Торта Банолина" .
Винаги съм предпочитала комбинацията банан и шоколад , вместо ягоди и шоколад.
Някакси просто сладкия вкус на банана много повече си пасва с сладостта на шоколада. Именно това беше повода преди години, за рождения си ден да съчетая този вкусов вариант под името " Банолина".И понеже тази седмица имах две поръчки за " Банолина" реших да споделя рецептата с вас, но първо ще ви покажа бутикоата торта с този вкус.
Не знаех нищо за рожденика- какво харесва, за кой е , на колко години е ,като цяло единсвената ми предоставена информация беше, че е възрастна жена. И щом е за жена веднага ми дойде идейката за семпла и елегантна торта, изчистена от към всякакви завъртулки, с букет цветя и една лъскава лентичка по борда й.
" Та това за някаква сватба ли е " бяха думите на магазинерките , когато я видяха. Е, щом получих такъв комплимент, значи би трябвало да се с правя и със сватбена торта ( моята мечта и мания ). Хи хи хи... .
Втората торта беше за Петя, за която правих тази торта.. Е уж нищо особено, а какво мацане падна с този шоколад. И понеже времето не беше на моя страна, трябваше едва ли не с космическа бързина да работя. Толкова горещо беше , че тъкмо реша да го направя, а той вземе че се счупи. И айде войната наново, но не бих отказала да работя с шоколад отново..
А сега е време да ви покажа и рецептата.
За блатовете:
6 яйца
1 и 1/2 захар
1 и 1/2 масло разтопено
1 пакет и половина бакпулвер
6 с.л. какао
3 чаши брашно
Яйцата се разбиват с щипка сол на гъста пяна. Добавя се захарта и се продължава биенето. Добавя се разтопеното масло.В чаша се смесват какаото, брашното и бакпулвера и се разбъркват , след което на части се добавят към яйчената смес. ВНИМАНИЕ! За препоръчване е да се добавя по една лъжица до пълното й поемане. Ако добавяте на големи части брашното ще натежи на яйцата и сместа няма да е пухкава. Друг начин е да бъркате внимателно с вилица, като подпъхвате вилицата под сместа.Така ще се запази пухкавостта на сместа, но се убедете, че разполагате със свободно време. Хи хи....Изсипете сместа в тава с хартия за печене и печете на вентилатор с долно огряване на 150 градуса за 25 мин.Моята тава е с 22см диаметъра. Освате блата да се охлади и го нарежете на 3 или 4 части
Крем ганаш:
300 мл сметана
250 грама шоколад.
В някои рецепти пише и 50 г масло, но аз мисля,че е излишно.
Загрейте сметана на котлона и преди да е кипнала я добавете към натрушения шоколад. Бъркайте до хомогенност. Овийте купата с домакинско фолио и оставете в хладилника за 2 часа. След два часа разбийте сместа с миксер.
Крем Бавария:
500мл прясно мляко
3 жълтъка
3с.л. нишесте банан
1/2 ч.ч захар
1 желатин
200мл сметана.
1 пюриран банан
400 мл мляко се слага на котлона заедно със захарта. В купа се разбъркват нишестето, жълтъците и 100 мл от млякото. Когато млякото заври се добавя малка част към яйцата и се бърка енергично. Чак , когато 1/3 от сместа е в яйчената смес , добавяме яйчената смес към млякото и връшаме на котлона. Бъркането може да отнеме 20 мин, затова имайте търпение и не се отказвайте. Оставете желатина да набъбне в 30 40 мл вода, след което го добавете към топлия крем. Охладете и оставете в хладилника за някъде 30 мин да стегне крема.Разбийсме сметаната и я добавете към крема.Накрая се добавя и банана.
Тортата я напоявам с нескуик.
Няма коментари:
Публикуване на коментар