неделя, 19 април 2015 г.

Торта с шоколадов ганаш и крем Бавария банан





Торта с шоколадов ганаш и крем бавария банан или с две думи  " Торта Банолина" .

Винаги съм предпочитала комбинацията банан и  шоколад , вместо ягоди и шоколад.
Някакси  просто сладкия вкус на  банана много повече си пасва с сладостта на  шоколада. Именно това беше  повода преди  години, за рождения си ден да съчетая  този вкусов  вариант под името " Банолина".И понеже  тази седмица имах две поръчки за " Банолина" реших да  споделя рецептата с  вас, но първо ще ви  покажа бутикоата торта с  този вкус.






Не  знаех нищо за рожденика- какво харесва, за кой е , на колко години е ,като цяло единсвената  ми предоставена информация беше, че е възрастна жена. И щом е за жена веднага ми дойде  идейката за семпла и елегантна торта, изчистена от към всякакви завъртулки, с букет цветя и една лъскава лентичка по борда й.
" Та  това за някаква  сватба  ли е "  бяха  думите  на  магазинерките , когато я  видяха. Е, щом получих такъв комплимент, значи би трябвало да се с правя и със  сватбена торта ( моята мечта и мания ). Хи хи хи... .

Втората  торта беше за Петя, за която правих тази торта.. Е уж нищо особено, а какво  мацане падна с  този  шоколад. И понеже времето не  беше на моя страна, трябваше едва ли не с космическа бързина да работя. Толкова горещо  беше , че тъкмо реша да го направя, а той  вземе че се  счупи. И  айде  войната  наново, но не бих отказала да  работя  с шоколад отново..





А сега е  време да  ви покажа и рецептата.
За блатовете:
6 яйца
1 и 1/2 захар 
1 и 1/2 масло разтопено
1 пакет и половина бакпулвер
6 с.л. какао 
3 чаши брашно
Яйцата се разбиват с щипка сол на гъста пяна. Добавя се захарта и се продължава биенето. Добавя се разтопеното масло.В чаша се смесват какаото, брашното и бакпулвера и се разбъркват , след което на части се добавят към яйчената смес. ВНИМАНИЕ! За препоръчване е да се добавя по една лъжица до пълното й поемане. Ако добавяте на големи части брашното ще натежи на яйцата и сместа няма да е пухкава. Друг начин е да бъркате внимателно с вилица, като подпъхвате вилицата под сместа.Така ще се запази пухкавостта на сместа, но се убедете, че разполагате със свободно време. Хи хи....Изсипете сместа в тава с хартия за печене и печете на вентилатор с долно огряване на 150  градуса за 25 мин.Моята тава е с 22см диаметъра. Освате блата да се охлади и го нарежете на 3 или 4 части 

Крем ганаш:
300 мл сметана
250 грама шоколад.
В някои рецепти  пише и 50 г масло, но аз мисля,че е излишно.
Загрейте сметана на котлона и преди да е кипнала я добавете към натрушения шоколад. Бъркайте до хомогенност. Овийте купата с домакинско фолио и оставете в хладилника за 2 часа. След два часа разбийте сместа с миксер.

Крем Бавария:
500мл прясно мляко
3 жълтъка
3с.л. нишесте банан
1/2 ч.ч захар
1 желатин
200мл сметана.
1 пюриран банан 
400 мл мляко се  слага на котлона заедно със захарта. В купа се разбъркват нишестето, жълтъците и 100 мл от млякото. Когато млякото заври се добавя малка част към яйцата и се бърка енергично. Чак , когато 1/3 от сместа е в яйчената смес , добавяме яйчената смес към млякото и връшаме на котлона. Бъркането може да отнеме 20 мин, затова имайте търпение и не се отказвайте. Оставете желатина да набъбне в 30 40 мл вода, след което го  добавете към топлия крем. Охладете и оставете в хладилника за някъде 30 мин да стегне  крема.Разбийсме  сметаната и я добавете  към крема.Накрая се добавя и банана. 

Тортата я напоявам с нескуик.


Няма коментари:

Публикуване на коментар